Schema’s

Ik heb nooit een les electronica gevolgd – ik tel even de algemene dingen die het VSO nog in mijn strot heeft geduwd even niet mee – en ben dus verre van een held in het lezen van electronische schema’s.  Iets dat bij een herstelling van een brand(je) wel nodig was daar er het één en ander duchtig gefrituurd was.

Probleem stelde zich dat er op een kabel steeds 50 volt verscheen waar dit niet gewenst was.  De controle-electronia was doorgebrand en moest vervangen worden…  Wijle dus eerst begonnen met de PDF exemplaren en met wat geluk zelfs een originele handleiding gevonden voor een oldskool papieren versie.

En hier begin je dan…Q75 en Q74 zijn 2 transistoren.. Een “grote” en een “stuur” transistor daar de voltages verschillend zijn tussen de electronica (5 volt) en degene die de spoelen magnetiseerd (50 volt).   Het is altijd “van achter naar voor” werken en blijven vervangen tot je de snoodaard te pakken hebt.  Q75 was eerst aan de beurt maar dat veranderde niets aan de situatie, idem ditto voor Q74.  Dan kom je bij een driehoekje met daarin U45.  ”U” nummers op een printplaat zijn steeds chips of IC’s.  Soms genummerd volgens rij/kolom, soms van links naar rechts, soms volledig random.  U45 is in dit geval een kleine chip die een paar NOR-poorten combineert.

Na het vervangen van U45 de printplaat terug in het toestel gevezen, aangezet en nog steeds “prijs”.  Het eenvoudige deel was dus niet de oplossing, het was vanaf nu een kwestie van door te zoeken op de schemas en onszelf een crashcourse schema-lezen te geven.  De input van U45 in dit geval is zowel 11 als 12.  11 blijkt een controle-signaal te zijn dat afkomstig is van een gelijkaardige IC’tje namelijk U50.  Een klein prul van een niemendalleke dat kan uitgesloten worden omdat zijn signaal alle spoelen zou magnetiseren – wat niet het geval is.  Het signaal komt dus vanop pin 12.

Pin 12 splits in 2 vlak voor het binnenkomt op U45, eenmaal richting J18-5 en dat is eenvoudig.  J18 is de connector waar de switch op het speelveld achter hangt.  En die specifieke draad komt binnen op pin 5 van die connector.  De switch is doorgemeten en in orde, dat sluit dus het geheel uit.

Het probleem is nu dat de andere input verdwijnt onder connectie “A” in een zone die met de naam “2D1″ door het leven gaat.  Door de traces op de printplaat te volgen was ik er al achter gekomen dat dit uitkomt in een andere IC’tje met als naar “U49″ maar die was nergens te vinden op het schema.  Geen blokje, geen driehoekje-met-nummer in, noppes ende nougabollen.  ”2D1″ was dan evt wel een aanwijzing maar dewelke ?  Gegokt op “schema pagina 2, veld D-1″ en gaan kijken…

En wat ziet ons lodderig oog daar ?  Een connectie naar “1B2″.  Houston, we have a match.  Lijntjes volgen op het schema en dan verschijnt dit.

Daar, in ontiechelijk kleine print die enkel maar zichtbaar wordt als je de PDF op 200% inzoomt. “All U49″.  Connectie A komt toe op pin nummer 8 zoals nagementen op de printplaat dus hier moesten we zijn.  Pun 8 krijgt zijn input van pin 9 die uiteindelijk in een PIA-chip input/output chip verdwijnt.

Er was geen 7407 IC (HEX Buffer with Open-Collector High-Voltage outputs) voorhanden dus maar een dirty-quick fix toegepast, namelijk het output-pootje van het IC’tje doorgeknipt.  Signaal mag dan nog wel vertrekken, het geraakt niet meer tot op de printplaat en niet meer tot aan de achterliggende componenten.  Gevolg is dat de spoel niet meer constant magnetiseert en de hele winkel ook niet meer kan doorfrituren.

Conclusie van een namiddagje electronica crashcourse met de soldeerhulp van Flash Blue : De slingshot werkt terug, maar zal niet meer werken in de test-mode die van de CPU komt.  Met dat laatste kan ik perfect leven, het belangrijkste is dat tijdens de gameplay het spel terug functioneel is.

  • By Knijntje, March 1, 2010 @ 9:08 pm

    ik ben geeky genoeg om deze blogpost te snappen… dat, of mijn prof fysica is fier op mij (ja, waarvoor een apotheker electronica nodig heeft is mij nog steeds een raadsel)

Other Links to this Post

WordPress Themes