Mame Box

Na vele sessies keyboard kapot rammen en leren leven met wel erg rare keycombinaties was het toch zo langzaamaan eens tijd voor een Arcade Kast in de living te zetten. Dan niet met een dedicated print in – dat is iets voor later – maar wel met een PC en emulatie van elfendertig verschillende hardware platformen. De specs moesten niet al te zwaar zijn, wat ik wil emuleren zijn de games van eind jaren 80 tot halfweg de jaren 90. Na Mortal Kombat is wat mij betreft niks meer uitgekomende dat de moeite was, en MK is niet eens 3D dus een basic pc’tje was voldoende.

Natuurlijk begon de zoektoch eerst bij een kast. Via Steve terecht gekomen bij een kast die ik heb gekocht met de omschrijving “iets met blauw en rood als kleur en der staat Taito op”. No idea wat of waar maar voor de prijs van 45 euro was het niet lang nadenken – pakweg anderhalve seconden – vooraleer de “pak maar mee” werd doorgegeven.

Arcade 1

De nog naamloze kast in al zijn glorie in het tuinhuis der ophaling in Hasselt. Na wat opzoekwerk met de Googles bleek het te gaan om een Space Chaser kast te gaan uit 1980. De print en de monitor waren al lang verdwenen maar daar ging het niet om.. Ik moest een kast hebben en ik had er een. Het werk kon beginnen.

Arcade 3

Arcade 2

Allereerst schoonmaken. 20 jaar stockage stof en zand verwijderen met een halve fles CIF en 3 rollen keukenpapier. De originele glazen plaat rond het scherm was te beschadigd om nog te redden. De Marquee was ook niet meer origineel maar vervangen door een “Default Taito” exemplaar. De sleutel van de coindoor was ook al jaren zoek dus papier-tape moest het hier maar redden. Misschien wel handig maar wel een bitch om te verwijderen met een afschraapding.

Lights !

Met maar liefst 2 keer 100 watt aan verlichting achter de marquee moet deze kast echt een stroomvreter geweest zijn in zijn hoogdagen. Om dat allemaal toch een beetje te beperken alle lichtkabels vervangen – met aparte schakelaar – en de lampvoeten behouden maar voorzien van 7 watt spaarlampen elk. Duurt even voor op te warmen maar als alles vertrokken is ziet het er mega mighty cool uit.

Speaker !

De originele luidspreker in al zijn glorie. Verbonden met een kleine prul-versterker die al dik 15 jaar in de kast lag stof te verzamelen maar plotseling een prima doel heeft gevonden op zijn oude dag. Ok het geluid is mono maar dat was bij al die oude games zo dus dat maakt niet uit. Ik moest alleszins niet op zoek achtern een 8 ohm speaker en met een ‘suikertje’ is de speakerkabel aangesloten op een gerecycleerde verlichtingskabel.

Power !

Alles moet centraal aan en uit gezet kunnen worden – hiervoor is een stekkerblok met schakelaar tegen de zijkant van de kast gevezen op grabbelhoogte gezien vanuit de coin-door. De kleine schakelaar naast de blok is van de marquee-verlichting. In principe staat deze altijd ‘aan’ maar de optie is er om de verlichting uit te schakelen.

MameTest

De hoofd-emulatie moest natuurlijk Mame zijn. Via “tinternet” een paar testroms afgehaald en de initiele configuratie gedaan. Windows XP (Vista had te kampen met niet volwassen video-drivers en werkte dus vertragend), auto power-on, auto log-on, mame-frontend, remote control, toegankelijkheid over het netwerk en veel van die kleine prullen die ervoor moeten zorgen dat de PC nooit vanzelevens uit de kast moest worden gehaald voor (her)configuratie.

Shinobi test

Met een afwezige CRT was er niet veel om op te kijken tijdens de gameplay. De zin ontbrak voor een CRT dus viel de keuze op een LCD. Grootste probleem was nog om een LCD te vinden in 4:3 formaat ipv 16:10. Vertikale games zouden op zo’n 16:10 nogal klein uitvallen en het geheel moest nu eenmaal zo groot mogelijk zijn. De metalen beugels waar het scherm indertijd op rustte waren nog aanwezig en zijn hergebruikt voor een op maat gezaagde plank. De plank wordt met 2 winkelhaken tegengehouden door de beugels, 2 extra 90 graden stalen stukken met isolatie-tape afgeschermd houden ook het huidige scherm op z’n plaats. Het scherm ligt vrij laag in de kast omwille van kleur-vervorming waarvoor LCD’s gekend zijn maar dit laat dan meteen nog genoeg plaats boven het scherm voor een toekomstige handleiding voor frontend en anderen.

Arcade Controls

Een arcade kast heeft joysticks en buttons nodig. Na een snel-zelf-cursus Paint.Net is bovenstaande design tevoorschijn gekomen. De ‘raket’ is afkomstig van het paneel boven het scherm en is qua kleurenpallet gesynchroniseerd met de rest van de kast.

Arcade Machine with Control Panel

Na assembleren, solderen en configureren van de iPac en buttons is dit het voorlopige resultaat. De scherm-bezel moet nog ontworpen worden en de originele Space Chaser marquee is een gift van de Gameroom mensen, waarvoor uiteraard dank. De folie rond de knoppen moet ook nog vervangen worden door iets dat vastplakt aan het hout zelf inplaats van op de achterkan met plakband vast te zitten – vinyl of iets dergelijks.

De to-do list :

- Scherm bezel ontwerpen / afprinten
- Joystick panel op vinyl printen
- Overige emulatoren configureren

Terug naar My Gameroom.

WordPress Themes